Vriendschap en kinderloosheid

Een goede vriendin zei me een tijdje geleden hoe fijn het voor haar was om me te zien omgaan met haar (tiener) kinderen. Ik voelde me gezegend omdat ik besefte dat ik vrienden en familie in mijn leven heb die me met hun kinderen vertrouwen. Dit is niet iets dat ik ooit als vanzelfsprekend zou beschouwen, maar het geeft me zoveel troost en een gevoel van waardigheid en erbij horen.

Deze specifieke vriendin is moeder van vier en we zijn al bijna twintig jaar vriendinnen. We zijn van gekke party girls naar ietwat verstandige (en nog steeds gekke) volwassenen gegroeid en ik voel me onderdeel van haar leven en haar kinderen. Onze vriendschap is door de jaren heen geëvolueerd en is uitgegroeid tot een die voelt als een familieband, waarvan je weet dat die voor altijd zal blijven bestaan.

Hoe gek ik ook op haar en haar kinderen ben en hoe dol ze ook op mij zijn, het is niet altijd gemakkelijk geweest om bij hen in de buurt te zijn nadat ik wist dat ik kinderloos zou blijven. Aanvankelijk droeg ik een dapper gezicht toen ze me vertelde over haar derde zwangerschap niet lang nadat ik mijn radicale hysterectomie had gehad. Ik wilde zo graag gelukkig voor haar zijn en haar mijn steun tonen, dat ik mijn tranen tegenhield totdat ik in de auto naar huis zat of nadat we opgehangen na een telefoongesprek.

Tot op een dag, net voordat ze beviel (van een mooie premature baby die nu een gelukkig en gezond kind is) en me onmiddellijk terugbelde nadat we hadden opgehangen en ik weer in tranen van tranen was en ik deze niet meer weg kon slikken. Ze zei alleen maar; “Ik ben hier voor jou, net zoals jij er voor mij bent, praat met me, help me te begrijpen hoe ik je kan helpen”.

Sindsdien ben ik steeds meer in staat om mezelf open te stellen over mijn rouwproces, mijn verdriet, mijn verlies, mijn donkere gedachten, de jaloezie op haar zwangere lichaam, haar kinderen en de oneerlijkheid van dit alles. We huilden allebei en hebben sindsdien vaker samen gehuild. Het is voor ons beiden een leercurve geweest en heeft onze vriendschap verder verdiept, zodat zowel de vreugde voor haar kinderen als het verdriet voor mijn kinderloosheid daarin een plaats hebben gekregen.

Het heeft me tevens enorm geholpen bij het (opnieuw) contact maken met sommige van mijn andere vriendinnen met kinderen. Door te weten dat mijn verdriet ook een plaats aan tafel heeft, bijt ik niet langer de tranen terug wanneer ik getriggerd word of overweldigd door emotie. En het is ook ongelooflijk nuttig geweest voor mijn vrienden. Ze zagen mijn worsteling, maar wisten niet altijd wat ze moesten zeggen of hoe ze moesten reageren. Doordat ik open en eerlijk was over mijn behoeften, konden ze die van hen uiten en van daaruit konden we een weg vooruit vinden.

Niet al mijn vriendschappen hebben mijn ongewenste kinderloosheid overleefd. Sommige vriendschappen verdwenen gewoon, anderen eindigden in een uitbarsting van misverstanden en sommige hadden jaren eerder moeten eindigen… En hoewel het pijn deed om sommige van die vriendschappen te zien verdwijnen, zie ik nu dat het allemaal deel uitmaakt van het grotere geheel. Ik ben niet dezelfde persoon die ik was en soms eindigen dingen gewoon.

Nogmaals, ik ben er trots op vrienden en familie te hebben die me vertrouwen met hun kinderen en voor wie ik belangrijk ben.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*